Pumpkin spice latte, czyli kawa dyniowa

Wielokrotnie pisałam na łamach bloga jak cenię wszystkie dyniowate, a szczególnie ich królową – dynię. Ta pora roku należy do niej. Żeby dłużej cieszyć się jej smakiem możemy ją pociąć w kostkę i zamrozić albo zrobić puree dyniowe. Można je potem przyrządzić na słono lub na słodko.

W styczniu lansowałam grzańce, w 5 smakach i kolorach.

Tym razem przedstawiam także napój rozgrzewający. Puree wykorzystam do kawy w stylu amerykańskim – latte z puree dyniowym i przyprawami korzennymi. Wersja organic, fit i eko-lego. W końcu dynie w własnego ogródka, a napój bez cukru! Jeśli wykorzystacie w przepisie mleko roślinne to do listy można dopisać – vegan.

Puree z dynii

Najłatwiej i najszybciej pójdzie nam z dynią Hokkaido. Ma cienką skórkę, której nie trzeba usuwać. Dynię pokroiłam w kawałki, lekko opryskałam olejem roślinnym i włożyłam na nagrzanego piekarnika: 180 st. C, 30 min.

Po tym czasie kawałki Hokkaido razem ze skórką blenduję na gładką masę.

Po wystudzeniu i przełożeniu do pojemnika można ją przechowywać kilka dnia w lodówce. Jeśli puree ma być przechowane dłużej można je zamrozić albo spasteryzować w słoikach.

A jak postępować z innymi odmianami? Dokładnie tak samo. Po upieczeniu w piekarniku bardzo łatwo wybrać łyżką miękki miąższ. Natomiast twarda skórka u mnie leci na kompostownik.

Mieszanka przypraw korzennych – Pumpkin spice

Ta mieszanka przypraw kojarzy mi się z książką Herberta „Diuna”. Tajemnicza przyprawa z planety Arrakis była obiektem pożądania całej galaktyki. Coś w tym jest, bo odkąd zrobiłam tę mieszankę najchętniej posypywałabym nią wszystko włącznie ze sobą. To nie żart. Peeling cukrowy DIY z tą mieszanką szybko stał się moim ulubieńcem.

Skład mieszanki korzennej typu Pumpkin spice opiera się na cynamonie i gałce muszkatołowej. Z resztą przypraw i ich proporcjami warto poeksperymentować i dostosować do własnych upodobań. Oto mój zestaw:

  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżki imbiru mielonego
  • 1/4 łyżki kardamonu
  • 1/4 łyżki mielonych goździków
  • 1/4 łyżki mielonego ziela angielskiego

Dyniowe mleko

Składniki:

  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego, można podmienić na ciemny cukier
  • 1-2 łyżki puree dyniowego
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw Pumpkin spice.
  • 2-3 krople ekstraktu waniliowego

Składniki umieściłam w rondelku. Podgrzałam, ale nie doprowadziłam do wrzenia. Po pokazaniu się pierwszych bąbelków przy krawędzi naczynia, ogień wyłączyłam i całość energicznie wymieszałam. Następnie mieszankę solidnie zmiksowałam.

Kawa dyniowa – Pumpkin spice latte

Do kubka wlałam małe ekspresso. Następnie do kawy dodałam dyniowe mleko.

Całość opruszyłam przyprawą Pumpkin spice.

Proste i takie pyszne. Uważajcie – uzależnia. Smacznego !

Całusy 😉

6 Replies to “Pumpkin spice latte, czyli kawa dyniowa”

  1. Widziałam już parę razy przepis na dniowe latte, ale sama nigdy nie miałam okazji go spróbować. Sądzę, że byłby to mój smak 🙂

    1. Jest pyszna i rozgrzewająca. Polecam!

  2. Dyniową latte robiłam z syropem dyniowym własnej roboty, ale nie z mlekiem dyniowym. Kurcze, muszę się przełamać i spróbowac.

    1. Syrop jest łatwiejszy w stosowaniu, ale wolę ten sposób, ze względu na większą kontrolę nad słodyczą napoju i wyższą zawartość dyni.

  3. Nie lubimy kawy ale dynię kochamy 🙂 Na pewno takie latte jest pyszne 🙂

    1. Bez kawy zostaje po prostu mleczny napój dyniowo-korzenny 🙂

Dodaj komentarz