Akcja cukinia vel kabaczek – podsumowanie

Na wstępie chciałam serdecznie podziękować wszystkim za odzew i wsparcie Akcji cukinia vel kabaczek. Dzięki/ Thanks/ Gracias !!!

W tym roku mój ogródek warzywny został zamieniony na tzw. „dyniowe pole” – o czym będzie jeszcze mowa. Posadziłam aż 4 cukinie, więc zapotrzebowanie na pomysły kulinarne było bardzo duże.

Ilość i różnorodność propozycji, jakie podaliście przerosła moje oczekiwania. Postanowiłam te informacje uporządkować pod kątem wykorzystania w przyszłości. Kolejność i wybór przepisów są oczywiście tendencyjne 🙂 .


CUKINIA FASZEROWANA/ ZAPIEKANA:

  • Cukinia z mozzarellą i pomidorami – przepis od Iwony: plastry cukinii osolone, osuszone przykrywam pomidorkowym plasterkiem i serem mozzarella, posypuję ziołami, zapiekam.
IMG_0409

 

  • Cukinia nadziewana mięsem – przepis od Iwony:
    2 Małe cukinie przekroić na pół. Oczyścić z nasion, nasmarować miąższ marynatą.
    Marynata: 150ml oliwy, łyżka octu, ząbek czosnku, zioła prowansalskie, wymieszać, posmarować cukinie. Odstawić do lodówki.
    Farsz: mięso mielone ok 300g (u nas drobiowe) przesmażyć na patelni. 3-4 pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić drobno dodać do mięsa, wcisnąć ząbek czosnku dodać ulubione przyprawy: u nas znowu zioła prowansalskie, ziele angielskie i liść laurowy. Chwilę dusić. Pół czerwonej papryki pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa. Chwilę razem poddusić. Wyjąć cukinie z lodówki, w zagłębienie po nasionach nakładać farsz. Po wierzchu posypać ulubionym serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 20, do 30 min.
13936855_1150828461626200_495807614_n
fot. Iwona
  • Zapiekana cukinia z pesto – przepis podpatrzony na SkutecznieTV:

  • Cukinie zapiekane z szynką parmeńska – przepis podpatrzony na TalerzPokus:


CUKINIA DUSZONA/ SMAŻONA/ LECZO:

  • Smak dzieciństwa – przepis od Eli: cukinia pokrojona w kostkę, przyrumieniona na oleju, doprawiona czosnkiem, dużą ilością natki pietruszki i sokiem z cytryny. Polecam w wersji z wędzonym łososiem:
ela_cuk
fot. Ela
14112136_1166411010067945_1188769994_n
fot. Iwona

 

14012436_1049360868452092_1905672546_o
Nasza wersja leczo.
  • Kwiaty cukinii w cieście – przepis od Iwony: Kwiaty męskie cukinii, dyni, patisona i innych dyniowatych – umyte, osuszone maczam w słodkim cieście naleśnikowym (dodaję cukier waniliowy, czasem cynamon…) i smażę na patelni, mniam.
  • Bigos z młodej kapusty i cukinii – przepis podpatrzony na Vegenerat Biegowy

PLACKI:

Najprostrza wersja: Cukinia utarta, lekko posolona, na sitko by trochę ociekła z soku. Do tego jajko, można dodać zioła i zagęścić mąką. Smażyć na oleju jak placki. Do tego sos czosnkowy lub śmietanka z odrobiną soku z cytryny. Pycha.

Ja jednak najbardziej lubię trochę inną wersję: do cukinii ścieram 1-2 surowe ziemniaki, małą marchewkę, oba warzywa starte na drobych oczkach i dorzucam garść ziaren dyni. Smażę i daję te same sosy.

  • przepis od Marioli: A ja placki z cukinii robię tak: cukinia starta na grubej tarce (trzeba ją posolić i kiedy puści sok porządnie odcisnąć), do tego jajko albo dwa, jogurt naturalny, mąka, wyciśnięty zabek czosnku, można też oddać łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać wszystko razem i smażymy 🙂 Dobrze smakują saute, z łososiem wędzonym albo sosem czosnkowym.

IMG_6142


SAŁATKI:


MAKARONY:

  • Makaron z kurczakiem i cukinią – przepis od Marioli: do makaronu polecam sos: podsmażona pierś z kurczaka z cebulką, starta albo pokrojona cukinia i serek mascarpone, czosnek, sól i pieprz, a jak ktoś chce zaszaleć to i zioła 😉 ;
  • Makaron z cukinią i śmietaną – podpatrzone na Laura in the Kitchen:

  • Cukinia z papryką, pieczarkami i mięsem (lub bez) – przepis podpatrzony na Weronika DomOgród


DESERY:


PIWO:


LITERATURA:

13680356_1073374452715990_8359671013500557809_o
fot. Iwona

Dynia, melon, arbuz i cukinia,

Autor: Praca zbiorowa,

Wydawnictwo: Naumann & Gobel Verlagsgesellschaft

 

Smacznego !

podpis3

 

 

4 Replies to “Akcja cukinia vel kabaczek – podsumowanie”

  1. Ciekawy wybór przepisów z cukinią. Ja ją bardzo często wykorzystuje w kuchni, świetnie się nadaje do wszelkich dań jarskich 🙂

    1. Cukinia to świetny „wypełniacz”. Przyjmuje i wzmacnia wszystkie intensywniejsze smaki.

  2. Niestety za cukinią nie przepadam jakoś specjalnie – chociaż placki narobiły mi smaka!

    1. Będziemy jeszcze przerabiać dynie – może tu trafimy w Twój gust :). Pozdrowienia.

Dodaj komentarz