Na wstępie chciałam serdecznie podziękować wszystkim za odzew i wsparcie Akcji cukinia vel kabaczek. Dzięki/ Thanks/ Gracias !!!
W tym roku mój ogródek warzywny został zamieniony na tzw. „dyniowe pole” – o czym będzie jeszcze mowa. Posadziłam aż 4 cukinie, więc zapotrzebowanie na pomysły kulinarne było bardzo duże.
Ilość i różnorodność propozycji, jakie podaliście przerosła moje oczekiwania. Postanowiłam te informacje uporządkować pod kątem wykorzystania w przyszłości. Kolejność i wybór przepisów są oczywiście tendencyjne 🙂 .
CUKINIA FASZEROWANA/ ZAPIEKANA:
- Cukinia z mozzarellą i pomidorami – przepis od Iwony: plastry cukinii osolone, osuszone przykrywam pomidorkowym plasterkiem i serem mozzarella, posypuję ziołami, zapiekam.

- Cukinia nadziewana mięsem – przepis od Iwony:
2 Małe cukinie przekroić na pół. Oczyścić z nasion, nasmarować miąższ marynatą.Marynata: 150ml oliwy, łyżka octu, ząbek czosnku, zioła prowansalskie, wymieszać, posmarować cukinie. Odstawić do lodówki.Farsz: mięso mielone ok 300g (u nas drobiowe) przesmażyć na patelni. 3-4 pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić drobno dodać do mięsa, wcisnąć ząbek czosnku dodać ulubione przyprawy: u nas znowu zioła prowansalskie, ziele angielskie i liść laurowy. Chwilę dusić. Pół czerwonej papryki pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa. Chwilę razem poddusić. Wyjąć cukinie z lodówki, w zagłębienie po nasionach nakładać farsz. Po wierzchu posypać ulubionym serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 20, do 30 min.

- Zapiekana cukinia z pesto – przepis podpatrzony na SkutecznieTV:
- Cukinie zapiekane z szynką parmeńska – przepis podpatrzony na TalerzPokus:
CUKINIA DUSZONA/ SMAŻONA/ LECZO:
- Smak dzieciństwa – przepis od Eli: cukinia pokrojona w kostkę, przyrumieniona na oleju, doprawiona czosnkiem, dużą ilością natki pietruszki i sokiem z cytryny. Polecam w wersji z wędzonym łososiem:

- Leczo z kiełbasą – przepis podesłany przez Iwonę, z Ofeminin.pl: modyfikacje Iwony: dodatek ziół prowansalskich, bez boczku:


- Kwiaty cukinii w cieście – przepis od Iwony: Kwiaty męskie cukinii, dyni, patisona i innych dyniowatych – umyte, osuszone maczam w słodkim cieście naleśnikowym (dodaję cukier waniliowy, czasem cynamon…) i smażę na patelni, mniam.
- Bigos z młodej kapusty i cukinii – przepis podpatrzony na Vegenerat Biegowy
PLACKI:
- przepisy od Iwony:
Najprostrza wersja: Cukinia utarta, lekko posolona, na sitko by trochę ociekła z soku. Do tego jajko, można dodać zioła i zagęścić mąką. Smażyć na oleju jak placki. Do tego sos czosnkowy lub śmietanka z odrobiną soku z cytryny. Pycha.
Ja jednak najbardziej lubię trochę inną wersję: do cukinii ścieram 1-2 surowe ziemniaki, małą marchewkę, oba warzywa starte na drobych oczkach i dorzucam garść ziaren dyni. Smażę i daję te same sosy.
- przepis od Marioli: A ja placki z cukinii robię tak: cukinia starta na grubej tarce (trzeba ją posolić i kiedy puści sok porządnie odcisnąć), do tego jajko albo dwa, jogurt naturalny, mąka, wyciśnięty zabek czosnku, można też oddać łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać wszystko razem i smażymy 🙂 Dobrze smakują saute, z łososiem wędzonym albo sosem czosnkowym.
SAŁATKI:
- Sałatka z cukinią i ryżem, przepis podesłany przez Elę, z Damn Delicous;
- Sałatka z kukurydzą i parmezanem, przepis podesłany przez Elę, z Damn Delicius
MAKARONY:
- Makaron z kurczakiem i cukinią – przepis od Marioli: do makaronu polecam sos: podsmażona pierś z kurczaka z cebulką, starta albo pokrojona cukinia i serek mascarpone, czosnek, sól i pieprz, a jak ktoś chce zaszaleć to i zioła 😉 ;
- Makaron z cukinią i śmietaną – podpatrzone na Laura in the Kitchen:
- Cukinia z papryką, pieczarkami i mięsem (lub bez) – przepis podpatrzony na Weronika DomOgród:
DESERY:
- Ciasto z cukinii – przepis podesłany przez Lilę;
- Dżem z cukinii – przepis podpatrzony na Weronika DomOgród:
PIWO:
- Michał polecił (oczywiście) piwo z cukinii 🙂
LITERATURA:

Dynia, melon, arbuz i cukinia,
Autor: Praca zbiorowa,
Wydawnictwo: Naumann & Gobel Verlagsgesellschaft
Smacznego !
Ciekawy wybór przepisów z cukinią. Ja ją bardzo często wykorzystuje w kuchni, świetnie się nadaje do wszelkich dań jarskich 🙂
Cukinia to świetny „wypełniacz”. Przyjmuje i wzmacnia wszystkie intensywniejsze smaki.
Niestety za cukinią nie przepadam jakoś specjalnie – chociaż placki narobiły mi smaka!
Będziemy jeszcze przerabiać dynie – może tu trafimy w Twój gust :). Pozdrowienia.
Ależ się zrobiłam głodna. Moja koleżanka robiła też pasztet z cukinii.
Słyszałam, że to ostatnio hit jest ten pasztet.