Chleb na zakwasie z piekarnika – level beginner

Jest wiele miejsc w sieci, gdzie znajdziecie fantastyczne przepisy dotyczące wypieku chleba. Ja chcę się podzielić moim, sprawdzonym, skróconym sposobem dla początkujących. Dzisiaj nie będziemy się zagłębiać w teorię ani nomenklaturę, tylko zrobimy najprostszy na świecie chlebek.

Co jest potrzebne:

  • zakwas ok. 5 łyżek (może być na mące pszennej, żytniej, mieszanej – jaki się uda zdobyć, w końcu dopiero zaczynamy),
  • mąka pszenna 1 kg (typ 480 i więcej),
  • mąka żytnia 0,5 kg (typ 720 lub więcej, najlepiej razowa typ 2000, rodzaje mąki i proporcje można zmieniać wg. uznania),
  • 4 łyżeczki soli,
  • woda ciepła ok. 1÷1,5 l (ilość w zależności od konsystencji ciasta – patrz dalej),
  • dodatki wg. uznania ok. 1 szklanka łącznie (np. pestki dyni, ziarno słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane, mak, sezam, prażona cebula, pesto, orzechy, zioła i przyprawy),
  • 2 foremki – u mnie najlepiej sprawdziły się silikonowe z IKEA, mogą też być formy typu keksówka itp.,
  • piekarnik,
  • kratka.

chleb2

mieszanka ziołowa do chleba:  1 część majeranku,  1 część czarnuszki, 1/4 części rozmarynu; 1/4 części tymianku, 1/4 części oregano

dozowanie: ok. 1 łyżka stołowa na 1,5 kg chleba lub wg. uznania

Przygotowanie:

  1. foremki silikonowe nie wymagają żadnych zabiegów (można na dno wysypać trochę mąki, pestek dyni lub ziarna słonecznika), metalowe formy wymagają wyłożenia papierem do pieczenia,
  2. składniki suche mieszamy,
  3. do składników suchych dodajemy zakwas, a następnie wodę w ilości ok. 1l, mieszamy intensywnie ok. 5 min.,
  4. sprawdzamy konsystencję ciasta: powinna być gęsta, ale dająca możliwość mieszania łyżką/ ręką/ mikserem, klejąca, pastowata, jeśli jest zbyt zwarta dodajemy wodę i mieszamy,chleb5
  5. odkładamy ok. 5 łyżek ciasta do oddzielnego pojemnika na „świeży zakwas” – na kolejny wypiek,
  6. pozostałą część ciasta przekładamy do foremek, powierzchnię ciasta dobrze jest wyrównać zwilżoną wodą ręką,chleb4
  7. pojemnik i foremki z ciastem pozostawiamy w temperaturze otoczenia do wyrośnięcia ciasta przez ok. 8-10h (np. całą noc), ja wstawiam foremki z ciastem na całą noc do zimnego piekarnika,
  8. po wyrośnięciu: pojemnik ze świeżym zakwasem chowamy do lodówki, a foremki z ciastem pieczemy przez 1h w 200 ºC,
  9. po wyjęciu z piekarnika, chleb wyjmujemy z foremek i pozostawiamy na kratce do wystygnięcia, można go okryć bawełnianą ściereczką.

chleb13

Przechowywanie chleba:

Rutynowo jeden z bochenków zamrażam, a drugi pozostawiam w torebce foliowej.

Zakwas przechowujemy w lodówce. Powinien wytrzymać 2, a nawet 3 tygodnie. Jeśli pojawi się pleśń, to zakwas jest do wyrzucenia.

chleb11

Chlebek ma chrupiąca skórkę i smakowity, lekko wilgotny miąższ. W odróżnieniu od chleba drożdżowego, który jest słodkawy, ten ma lekko kwaśny posmak, co nadaje balansu ogólnemu wrażeniu. Jego przewagą jest też trwałość, nie kruszy się, miąższ pozostaje zwarty i można go przechowywać nawet tydzień. Pamiętajcie, w tym przypadku pleśń jest złem i dyskwalifikuje wypiek.

podpis3

zboze 06 3

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

17 Replies to “Chleb na zakwasie z piekarnika – level beginner”

  1. Dostałam zakwas od Eli, upiekłam sama chleb i od tej pory jestem fanką pieczenia chleba. Ba, zaraziłam tym moją córkę. Początkowo wydawało mi się, że to bardzo trudne, ale nic prostrzego. Piekę chleb w sobotę rano, uwielbiam zapach świeżego chleba, a taki świeży z masłem jest najlepszy.

    1. W samodzielnym pieczeniu chleba podoba mi się fakt, że sami decydujemy o tym co jest w środku – nie chodzi tylko o dodatki smakowe, ale o unikanie wprowadzania do diety ulepszaczy, które nie służą naszemu zdrowiu.

  2. Brzmi świetnie! Moja mama sama piecze chleb na bieżąco, ale chyba przez to kojarzy mi się to z pewną systematycznością, na którą jeszcze nie mogę się zdecydować – mam wrażenie, że nie znalazłabym odpowiednio dużo czasu, choć chęci są 🙂 Zainspiruję się jednak Twoim przepisem, gdy najdzie mnie ochota na własne pieczenie. To na pewno zdrowsza alternatywa dla bułeczek i chlebów, które zazwyczaj kupuję

    1. Zachęcam Cię do spróbowania. Ta metoda – w odróżnieniu od klasycznego kilku-etapowego przygotowania zaczynu – nie zajmuje dużo czasu, a chleb wychodzi smakowity. W sumie nie wymaga też systematyczności, bo zakwas może na Ciebie poczekać w lodówce ok. 2 tygodnie.

  3. Uwielbiam pieczony chleb na zakwasie! Na pewno wypróbuję przepis!

  4. Jem tylko chleb na zakwasie i często bardzo dużo zachodu z przygotowaniem go samodzielnie. Twój przepis wydaje się być łatwy i przyjemny. Zapisuję 😉 dzięki!

    1. Bardzo się cieszę i życzę udanych wypieków 🙂

  5. Z pewnością pyszny to widać, uwielbiam takie chleby 🙂

  6. Wygląda apetycznie. Kiedyś też próbowałem ale …. poległem. 😉

  7. chleb na zakwasie jest najlepszy 🙂

  8. Też jestem za chlebem na zakwasie! 🙂

  9. Taki chleb jest najlepszy! Ciekawi mnie gdzie kupiłaś te foremki, są extra!

    1. Foremki podlinkowane – IKEA

  10. Ładnie urósł. Smacznego 🙂

  11. Uwielbiam chleb domowej roboty, ale samej ciężko mi się zabrać za pieczenie. 😉

  12. Twój chlebek wygląda smakowicie, chętnie bym go zjadła z samym masełkiem 🙂 Mniam, ślinka mi cieknie.
    A przepis rzeczywiście wydaje się dość prosty 🙂
    Obym w końcu czas znalazła i upiekła takie smakowity chleb.

    1. Trzymamy kciuki żeby się udało

Dodaj komentarz